1. Wat is PDS?
PDS staat voor Prikkelbaar Darm Syndroom
Het Prikkelbare Darm Syndroom is een chronische ziekte die zorgt voor een verstoring in het maagdarm kanaal en dan vooral de dikke darm. Deze chronische ziekte komt heel vaal voor. De klachten die men kan hebben zijn: buikpijn, buikkrampen, problemen met de ontlasting, een opgezette buik of winderigheid door gasvorming. Mensen die PDS hebben kunnen vaak last hebben van diarree of juist verstoppingen. De diarree en verstopping kan vaak van elkaar afwisselen dit kan verergerd worden door het eetpatroon.
- Hoe ontstaat PDS?
De oorzaak van het Prikkelbare Darm Syndroom (PDS) is niet precies bekend. Wel hebben ze kaatste jaren meer onderzoeken gedaan en zijn ze wat wijzer geworden. En ze zijn nog steeds bezig met onderzoeken omdat nog niet duidelijk is wat het nou veroorzaakt.
De verbinding tussen de darmen en de hersenen
PDS werd lange tijd gezien als een psychische aandoening. Dit zou niet geloofd worden en ‘’tussen de oren zitten’’ Dat kwam omdat er geen duidelijke lichamelijke oorzaak kon worden gevonden. Tegenwoordig is het duidelijk dat PDS geen psychische oorzaak heeft. Wel kunnen patiënten die PDS hebben meer last van de klachten van PDS krijgen als ze veel stress en angst ervaren. Ook zijn er meer aanwijzingen dat PDS echt te maken heeft met de samenwerking tussen hersenen en darmen.
Onze hersenen en darmen staan voortdurend met elkaar in verbinding. De communicatie tussen hersenen en darmen verloopt via ons zenuwstelsel. We kunnen dit niet bewust zelf sturen of beïnvloeden. Het zenuwstelsel geeft voortdurend signalen van onze darm door naar onze hersenen en andersom. Hierdoor ervaren we bijvoorbeeld honger, misselijkheid, braken, aandrang voor ontlasting, maar ook buikpijn, diarree en verstopping. Ook maakt de darmen het ‘’geluk stofje’’ aan, deze heet Serotonine. Als je darmen minder functioneren kan er minder goed het stofje worden aangemaakt. Hierdoor ervaar je sneller depressie en angstaanvallen door.
3. Hoe kan ik mijn PDS het beste onder controle houden?
Door goed op te letten wat je precies binnen krijgt kan je een hoop pijn vermijden.
Het eten is dus een belangrijke rol in deze chronische ziekte. PDS is niet geneesbaar, je kan er alleen mee leren leven en het accepteren.
4. Wat voor tips zijn er voor het eten en drinken met PDS?
Eet genoeg vezels die vooral uit groente en fruit komen. Gebruik eventueel extra oplosbare vezels (Psylliumvezels), tot maximaal driemaal per dag 2 tot 4 eetlepels. Verwerk ze bijvoorbeeld in yoghurt, karnemelk, vla, pap, soep, puree en verder als bindmiddel of in plaats van paneermeel.
Drink veel, 1,5 tot 2 liter per dag, dit helpt de ontlasting soepel te houden met genoeg vocht.
Eet minder voedingsmiddelen, die last bezorgen of vermijd ze, eventueel tijdelijk. Zorg wel dat je voldoende groente en fruit blijft eten. Voedingsmiddelen die de klachten van PDS kunnen veroorzaken die er vooral bekend om staan koolsoorten (behalve bloemkool en broccoli), ui, paprika en peulvruchten (zoals bruine bonen, witte bonen, kapucijners en linzen). Koolzuurhoudende dranken kunnen ook de klachten verergeren net zoals: melkproducten, koffie, suiker, vet en citrusvruchten. Het beste kan je ook producten vermijden waar polyolen als zoetstof aan zijn toegevoegd. Polyolen verergeren namelijk de gasvorming in de darm. Op producten waaraan polyolen zijn toegevoegd staat een waarschuwing.
Stress kan de klachten veroorzaken, dus probeer zoveel mogelijk stress te vermijden en ermee om te leren gaan. Beweging is ook belangrijk, dit houdt de darmen in beweging. Blijven de klachten bestaan, dan is het verstandig om hierover met de huisarts en diëtist te overleggen.
- Is er een medicijn tegen PDS?
Ja, vanaf september 2015 wordt in Nederland linaclotide vergoed door de zorgverzekeraars. Het is het eerste medicijn dat speciaal geregistreerd is voor mensen met PDS en obstipatie. Linaclotide laat de darmen meer vocht uitscheiden. Enkele duizenden patiënten komen voor vergoeding in aanmerking. Zij moeten dan wel minimaal een jaar onder behandeling zijn bij een MDL-arts en alle alternatieven tegen obstipatie hebben geprobeerd. Een ander geneesmiddel voor PDS is mebeverine tegen darmkrampen. Beide medicijnen kunnen bijwerkingen hebben zoals duizeligheid. Bij linaclotide is de meest voorkomende bijwerking diarree.
- Welke complicaties, problemen, gevolgen deze aandoening met zich meebrengt voor de patiënt op lichamelijk, geestelijk en sociaal gebied
De chronische ziektes PDS tast het maag-darm kanaal aan en vooral de dikke darm. In de darmen wordt het stofje serotonine gemaakt, dit is het stofje dat je gelukkig maakt. Als je darmen minder kunnen functioneren dan wordt het stofje ook minder goed aangemaakt. Dit kan zorgen voor een grotere kans op depressie en angstaanvallen. Het heeft dus ook grote impact op je mentale staat.
Op sociaal gebied is het soms ook lastig, je kan soms niet afspreken omdat je licht te krimpere van de pijn of je moet constant naar het toilet omdat je diarree hebt op die dag. Ook kunnen sommige mensen denken dat je je aanstelt, het is maar wat buikpijn denken ze dan. Ze vergelijken de pijn vaak met hunzelf en dat moeten ze niet doen want het is heel wat anders.
- Welke vormen en/of soorten ondersteuning er bestaan voor deze groep zorgvragers en hun naasten en waar zij deze kunnen vinden
Wat is de PDS Belangenvereniging?
Het doel van de Prikkelbare Darm Syndroom Belangenvereniging (PDSB) is mensen met PDS-klachten te steunen in het leven met de ziekte, onder andere door:
- Lotgenotencontact
- Voorlichting aan leden, patiënten, artsen, PDS-patiënten, familie van PDS-patiënten
- Stimuleren van onderzoek naar de oorzaken en behandelmethoden van PDS
- Behandeling en zorg te verbeteren, overleggen met de patiënten wat beter kan
Voor meer informatie kan je dit filmpje nog bekijken:
Interview met PDS client Nienke van den Berg

Maak jouw eigen website met JouwWeb